Kōrero: Domestic architecture

The Signal Box, Masterton

The Signal Box, Masterton

The playful Signal Box in Masterton was designed by Wellington firm Melling:Morse Architects and completed in 2008. The house was near to the town's railway station, and the diagonal second storey was a reference to a raised railway signal arm. The extensive use of concrete blocks was evocative of the brutalist houses of the 1970s but, together with the concrete floor, had a modern function as a heat sink to keep the house warm. The house was praised by critics for challenging concepts about what a house should look like.     

Using this item

Private collection
Photograph by Paul McCredie

This item has been provided for private study purposes (such as school projects, family and local history research) and any published reproduction (print or electronic) may infringe copyright law. It is the responsibility of the user of any material to obtain clearance from the copyright holder.

All images & media in this story

Me pēnei te tohu i te whārangi:

Julia Gatley, 'Domestic architecture - Postmodern and neo-modern architecture', Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand, http://www.TeAra.govt.nz/mi/photograph/45079/the-signal-box-masterton (accessed 24 September 2019)

Story by Julia Gatley, published 22 Oct 2014